Baskil Sayfasi
Köprü için ne bekleniyor ?
13 Aralik 2022 BASKİL İLÇESİ 1131

Köprü için ne bekleniyor ?

Baskil Sahilde 39 Köy, belli bir saatten sonra Feribotlar çalışmadığından Ulaşımını yapamıyor. Öncelikle Kara yollarının düzenlenip sonrasında Belirlenecek fotoğraftaki gibi Dar bir bölgeye bir köprü yapılabilir.. Konu ile ilgili Her Kesimden destek bekliyoruz..

"Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı sahil köyleri, Malatya ile ulaşımını sağlayacak olan ve dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran tarafından projelendirilen tren yolu demir köprüsünün üst katının kara yolu köprüsü yapılması planlanan çalışmanın başlamasını sabırsızlıkla bekliyorduk.
1985 yılından buyana hizmet veren ve TCDD'nin Türkiye deki en büyük köprüsü olan Fırat Demiryolu Köprüsü önemli bir geçiş güzergâhında bulunuyor. Malatya ile Elazığ arasında çok ciddi sosyal ve ekonomik ilişkiler bulunuyor. Baskil'de yetiştirilmekte olan kayısı ve sebze ile meyveler Malatya'da pazarlanıyor. Köprünün olduğu noktada yeni bir köprü yapılmak büyük bir ekonomik yük getiriyor. Ancak biz mevcut demiryolu köprünü üzerin ekleme yapılarak karayolu ulaşımının da sağlanmasını istiyoruz.’Baskil’den 62 köy ve110 mezrada yaşayan insanlardan yaklaşık 70 bin insan Malatya’da ikamet etmekteler.
Günde ortalama 5000 insan feribotla ulaşım sağlıyor. Feribotla ulaşım kısıtlı, sabah 8.00, akşam 16.00 arası çalışıyor. Gece bir hastası olan, cenazesi olan Kömürhan köprüsünü kullanıyor. Ulaşım olarak hem zaman kaybı, ekonomik olaraktan vatandaşı mağdur ediyor. Malatya ile bütün sosyal aktivitelerini ve ticaret ilişkilerini sağlayan bu insanlar çiftçilikle uğraşmaktalar. Kömürhan köprüsünü dolanıp Malatya’ya gelen bu köyler 140 km yol alıyorlar. Bu köprü yapılırsa mesafe 20 km ye düşecek.Malatya’da Karakaya Baraj Gölü’nde 29 Ağustos 2002 tarihinde meydana gelen feribot faciasında 13 kişi hayatını kaybetmiş hala 2 kişinin cesedi bulunamamıştır. Başka acılar yaşanmaması için sağlıklı bir ulaşım şekli olan demir yolu köprüsü üzerine, karayolu köprüsünün yapılması sağlanmalıdır. Bu siyasi bir malzeme olmamalı yılda bir defa gelip oy uğruna insanlara ümit verilmemelidir. Bizim tek isteğimiz şuandaki demir yolu köprüsü üzerine, karayolu köprüsünün yapımı için ödenek çıkarılmasıdır. Projesi hazır, fizibilite raporları tam.
Bu konuda, CUMHURBAŞKANIMIZDAN destek bekliyoruz. Bizim en önemli sıkıntımız ulaşım sıkıntısıdır. Biz ulaşımlarımız feribotla yapıyoruz. Malatya’ya bir hastamızı yetiştiremedik feribotun önünde vefat etti. Çiftçilik yapıyoruz. Bütün işlerimizi Malatya üzerinden görüyoruz. Sabah erken işçi getiremiyoruz. Akşam götüremiyoruz. Özellikle Baskil’in Malatya’ya bakan yüzü sahil köylerin hepsi mağdur durumdadır.


SABAH GAZETESİNDEN ÇIKAN HABER AMA KAÇ YIL GEÇTİ SES SEDA YOK 
Malatya ve Elazığ'ı birbirine bağlayan ve 2 bin 30 metre ile Türkiye'nin en uzun köprüsü olan Fırat Demiryolu Köprüsü'nün üzerine yapılması planlanan karayolu köprüsünün projesi tamamlandı. Karakaya Barajı üzerindeki köprüye yapılacak karayolu eklemesine yatırım programına alınmasıyla ilk kazma vurulacak. Türkiye'nin ilk iki katlı köprüsü olacak köprü iki il arasındaki ulaşım kolaylaştıracak. Feribot taşımacılığına da gerek kalmayacak. Malatya Valisi Ulvi Saran, çift katlı köprünün projesinin tamamlandığını bildirdi. Köprünün, Türkiye'nin ilk iki katlı köprüsü olacağını ifade eden Saran, Elazığ`ın Baskil ilçesinden gelip Malatya'da ikamet eden 40 binin üzerinde insan olduğunu ifade etti. Ayrıca, Baskil yöresinde yetişen kayısının Malatya'da pazarlandığını belirten Saran, "Burada 20 bin ton civarında kayısı yetişiyor. Bu nedenle gerek Baskil'den Malatya'ya, gerekse Malatya'dan Baskil`e gerçekleşen yolcu trafiği ile kayısı vetarımürünlerinin Malatya`ya getirilmesi son derece meşakkatli oluyor. Bu taşımacılık genellikle barajdan feribotla yapılıyor. 2003 yılındaki feribot kazasında 10`un üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilinen bir şey. Burada karayolu köprüsü olmadığı için karşıdaki ürünler ve ahali, Kömürhan Köprüsü`nü dolaşarak gelmek zorunda kalıyor.
Bu da uzun bir güzergahın katedilmesi anlamına geliyor." dedi. Baskil ilçesinden Malatya'ya doğrudan geçişi sağlayacak bir hat olup olmayacağını düşündüklerini anlatan Saran, demiryolu köprüsünün, çelik konstrüksiyonun üzerine kaplama yapılarak, üst katını karayolu geçişine uygun hale getirip getiremeyeceklerini düşündüklerini ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Malatya'ya uzmanları davet ettiklerini söyledi. Saran, şunları kaydetti: "Köprünün projesini tamamlandı. Yapılan mühendislik hesaplarına göre köprünün ayakları sağlam. Üzerindeki çelik yapı da mukavemete sahip olmakla birlikte ağır tonajlı kamyonların da geçebileceğini dikkate alarak kenarlıklarına takviye yaptık. Köprünün çelik konstrüksiyonunu yeni demir çelik ilavesi ile güçlendireceğiz.
Köprünün üzerine yapılacak olan bir kaplama ile Malatya tarafından ve Elazığ tarafından bir rampa ile iki yönlü ulaşım sağlanacak. Karakaya- Fırat Demiryolu Köprüsünün aynı zamanda karayolu geçişine de uygun hale getirilmesine dönük etüt-proje çalışmaları tamamlanarak projenin Yatırım Programına alınması aşamasına gelinmiştir." Çift katlı köprü projesiODTÜİnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Alp Caner, Rua Mühendislik Genel Müdürü Barbaros Sarıca ile ABD Norwich Üniversitesi'nden Mühendis Nick Marianos tarafından hazırlandı. Toplam uzunluğu 2 bin 30 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Demiryolu Köprüsü 1981 yılında ihale edilmiş, 1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açılmıştı.

Top